Petri Kokko Carpe diem

Auringonlaskun ratsastajat

  • Vaalikannatus 2007-2015
    Vaalikannatus 2007-2015
  • Kannatusprosentit vaaleissa
    Kannatusprosentit vaaleissa

Lähiaikoina tullaan näkemään raju kamppailu poliittisesta vaikutusvallasta osapuolten kesken, joita ei monikaan tule ajatelleeksi keskinäisiksi vihanpitäjiksi. Aseveljeyttä näiden aatteiden välillä ei kohta enää ole.

Eduskuntavaalikeväällä 1999 istuin maaliskuisena lauantaina Joensuun torilla Perussuomalaisten vaalibussissa ja vierailulle tuli kaksi vanhempaa herrasmiestä. Siinä kun vähän aikaa jutustettiin, niin kävi ilmi, että herrat ovat työväenliikkeen miehiä ja sekin tuli selväksi ettei SDP:n ote politiikkaan heitä enää miellyttänyt. SDP sai 1995 vaaleissa 63 kansanedustajaa 28.25 %:n kannatuksella ja 1999 vaaleissa tappiota tuli -12 paikkaa 22.86 %:n kannatuksella.

2000-luvulle tultaessa poliittinen kenttä alkoi asemoitua uuteen järjestykseen, kun Perussuomalaiset alkoi saada enenevässä määrin kannatuskasvua. Vuoden 2008 kuntavaalien tulos kertoi selvästi, että voimistuva uuden ajan tuuli alkoi puhallella. Heti vaalien jälkeen silloinen oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ilmoitti uusien valtuustojen puheenjohtajien tarvitsevan koulutusta rasististen puheenvuorojen kitkemiseksi. Tämä kyseinen toimenpide ei kuulemma millään tavoin liittynyt perussuomalaisten vaalivoittoon, vaan puheenvuorojen sensurointia oli yleisesti toivottu jo pitemmän aikaa. Voidaan sanoa, että vasemmalta laidalta työnnettiin kannatusvipua Perussuomalaisiin rasismisyytöksillä.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen useissa maissa suuret kansanjoukot juhlivat itsenäisyyttä ja demokraattisia vaaleja, joissa valittiin poliittiset johtajat ja kansan asioiden hoitajat. Suomessa kansannousu antoi odottaa itseään vuoteen 2011, joka muistetaan ”jytkyvaaleista”.Jytkyn syntyyn johtaneet tekijät alkoivat hiljalleen kasaantua 1990-luvulla ja kasvoivat reilun 10 vuoden kuluessa Perussuomalaisten 39 paikkaan eduskunnassa.

Mitä siis tapahtui: suureneva joukko suomalaisia koki, ettei poliittisella kentällä ole puoluetta, joka vastaisi niihin kysymyksiin, joita he pitivät tärkeänä. Samaan aikaan Perussuomalaiset alkoi näkymään entistä enemmän julkisuudessa ja kannatukseen tuli vipuvaikutusta kilpailevien puolueiden suhtautumisesta, jota on jatkunut näihin päiviin asti.

Liitteenä olevissa kuvissa on Perussuomaisten, SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden kannatusprosentit eri vaaleissa 2007 – 2015 Presidentinvaaleja lukuun ottamatta. On selvästi havaittavissa, että SDP on jäämässä Perussuomalaisten taakse vaalikannatuksessa. Tämä ilmiö näyttäisi toistuvan myös tulevissa kuntavaaleissa.

Vasemmistoliitto on antanut ulos julkilausuman, jossa he ovat profiloimassa itseään vaihtoehdoksi Perussuomalaisille. Myös Vihreät ovat olleet toimissaan aktiivisia. Keihään kärki osoittaa Perussuomalaisiin tai ei ehkä sittenkään, vaan SDP:n suuntaan. SDP on luisumassa lähiaikoina Vihreiden taakse eli tilanteeseen, jossa Vihreille mitataan suurempaa kannatusta ja Vasemmistoliitto alkaa hivuttautumaan seuraavaksi haastajaksi. Tämä syntyvä tilanne on vaan ajan kysymys ja SDP:n ei tarvitse odottaa vasemmistoveljiltään apua ja tukea, kun nämä leikkaavat omaa siivuansa SDP:n jäänteistä.

Moni teki ratkaisunsa pitkän harkinnan jälkeen, mahdollisesti useiden vuosien miettimisen jälkeen ja jättivät SDP:n ja siirtyivät suurelta osin Perussuomalaisiin. Ei SDP, eikä vasemmisto yleensäkään ole siihen suuntaan muuttunut, että suurta takaisin paluun aikaa olisi odotettavissa. Mutta Vasemmistoliitto ja Vihreät sen sijaan voivat odottaa saavansa kannatuskasvua SDP:n kustannuksella.

Näin se vaan menee, että vaimenevan kopinan saattelemana SDP:n silhuetti sulautuu himmenevään auringonlaskuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jaahas, kopsut on tullut otettua. Jos suhtautuisit tulevaisuuteen historiallisesti, voisit kaivaa esiin SMP:n, historian roskatynnyriin kadonneen elinkaaren. Siinähän voimakas oppositipolitiikka johti kannatuksen kasvuun, sisäisiin ristiriitoihin, hallitusvastuuseen, kannatuksen hiipumiseen ja lopulta taloudelliseen konkurssiin,The End.

Vaikka persut ovat säätiöselkärankaisina turvanneet taloutensa vennamolaisia paremmin, ei kannatuksen varma hiipuminen anna mahdollisuutta jatkaa sekavaa politiikkaa pidemmällä kaarella. Nyt palttoot on pyöräytetty kaikissa keskeisissä asioissa Audin takapenkin avauduttua, joten tarun lopun alku on nähty. Bye bye "tosisuomalaiset"!

Lauri Wirén

Vihreissä ja SDP:ssa ei tajuta sitä, että vasemmiston kannatus on nollasummapeliä ja yhden voitto on kahden muun tappio.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei se ole. Kyllä se nollaa lähestyvä peli on nyt alkanut porvarien leirissä. Persuporvarit ensimmäisenä tietenki yli laidan :D

Eikä auta edes Englannin kuninkaallisten hännystely.

Lauri Wirén

Usko näyttää olevan vahva, mutta kannatusluvut heikot. Kukaan ei enää kaipaa sosialismia.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #4

No me viherpiipertäjäthän ollaan enemmänkin siellä ei-sosialistisessa lokerossa. Sosialismissa on jotain hyviä puolia mutta eiköhän kannata katsoa kuitenkin kohti tulevaisuutta mielummin :D

Lauri Wirén Vastaus kommenttiin #5

Petä itseäsi aivan niin paljon kuin haluat, mutta vihreät on vasemmistopuolue arvoiltaan ja äänestyskäyttäytymiseltään.

http://www.kaks.fi/sites/default/files/Puolueet%20...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #4

L.W;" Kukaan ei enää kaipaa sosialismia."

En tosta sosialismista tiedä, mutta jos nyt menty kapitalismilla, niin täytyy sanoa että ihmetellä pitää jos joku tällaista kaipaa.
Maa menee takapakkia jatkuvasti, koko ajan kasvava joukko kurjistuu ja lisää leikkauksia ja korotuksia suunnitellaan.
Itse alan kohta kaivata Pohjois-Korean ideologiaa..siellä luultavasti saa ainakin kaikki halukkaat tehdä töitä ja luultavasti sellaisetkin jotka eivät haluaisi.

Lauri Wirén Vastaus kommenttiin #6

Huomaa, että nykyinen hallitus yrittää selvitä ongelmista, jotka edellinen hallitus sai aikaan. Vasemmiston opeilla oltaisiin ottamassa taas lisää velkaa, vaikka velka on se ongelma.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #9

On aivan turhaa väittää nyt esillä olevien ongelmien synytymiset edellisen tai sitä edeltävien hallitusten piikkiin muuten kuin osittain. Suomalainen teollisuuspolitiikka on epäonnistunut se on aivan liian kapealla pohjalla ja siksi haavoittuvainen ja tämä on vuosikymmenien kehityksen tulos. Markka-aikaiset devalvaatiot ovat osasyyllisiä siihen missä nyt ollaan, kilpailujkykyä "kohennettiin" devalvaatioiden kautta, kun olisi pitänyt esittää kysymys, "miksi kilpailukykymme on heikko" ja korjata se mm. tuotekehittelyn kautta. Persuilla ei ole mitään annettavaa tälle maalle, maahanmuutto ja kaikkien uusien ja vieraiden asioiden vastustaminen ei pidemmän päälle riitä polittisen puolueen uskottavuudelle, mutta aikansa kutakin, "päiväperho" sellinen persut on puolueena.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Petri Kokko,minä olen ollut mukana SMP:n luottamustehtävissä vuodesta 1969 alkaen.

Oletko ajatellut mitä jää jäljelle, kun puolueen johto ei noudata edes omia
sääntöjäänkään (Viittaus sääntöjen 16 §:ään) puhumattakaan siitä mitä vaalikarjalle kerrottiin taas enne vaaleja.

Kunnissa taas pääsääntöisesti taas valtuustoryhmät ovat hajonneet.
Kärsämäelläkin 7 valtuutetun ryhmästä 4 erosi syytä ilmoittamatta.

Minut on kuulemma erotettu puolueen jäsenyydestä, mutta siitähuolimatta valittu PS:n valtuustoryhmän puheenjohtajaksi.

Minä olen vastuussa äänestäjilleni en puolueelle joka on totaalisesti unohtanut tekemänsä sopimuksen suomen kansan kanssa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Minä olen vastuussa äänestäjilleni en puolueelle joka on totaalisesti unohtanut tekemänsä sopimuksen suomen kansan kanssa."

Oletko ihan varma siitä että lupaukset, tai se mitä on annettu ymmärtää äänestäjille, on ollut myös käytännössä mahdollista toteuttaa. Vai ovatko vaalilupaukset olleet kuten zipprasin vaalilupaukset, tyhjää täynnä?

Perussuomalaiset ovat onnistuneet propagoinnissaan ja äänestäjät ovat kyllästyneet siihen että SDP ei saa aikaan lisää tuloksia, mikä pääasiassa johtuu siitä ettei lisää tuloksia entisillä konsteilla ole enää saatavissa. Palkankorotusten tie on viety loppuun ja nyt on tilanne se että tarvittaisiin välillä jopa palkan alennuksia.
----------------

Olipa työväenpulue mikä tahansa, SDP, Persut, Vasemmistoliitto, tai vihreät, sillä on edessään samat haasteet.

Se työväenpuolue joka haluisi oikeasti ajaa äänestäjiensä ja kansan asiaa, pyrkisi saamaan kannattajansa tajuamaan että liian ahneella on aina paskainen loppu. Nyt vain on niin että kansa on liian ahnetta, eikä tajua tätä sanomaa. Sen takia yksikään työväenpuolue ei uskalla julistaa sitä sanomaa, sillä sen seurauksena on puolueen kannatuksen lasku.

Näin ollen populismille on tilaisuutensa, kuten persuille. Kun työväen äänet näin oikein hajotetaan, seurauksena on nykyisen kaltaisia porvarihallituksia, jotka pyrkivät vain kaikin tavoin ajamaan isotuloisten kansalaisten etuja ja nujertamaan ammattiliitot ja polkemaan tavallisen kansan saavuttamia oikeuksia.

En oikein usko että tästä pulmasta päästään lähitulevaisuudessa. SDP:n heikkeneminen ei suinkaan ole ratkaisu varsinaiseen ongelmaan, vaikka se kovasti ilahduttaakin monia. Yksikään "työväenpuolueista" ei lisäksi voi menestyä vaaleissa sellaisella ohjelmalla joka olisi realistinen ja paras myös työväen kannalta katsottuna.

-----------

Minun esitykseni on lyhyesti seuraava. Työväen, eli pienipalkkaisten, olisi liittouduttava suuren rahan, eli investoijien kanssa, työpaikkojen turvaamisesksi. Investoijille olisi turvattava heidän investointiensa tuottavuutta, tavalla tai toisella, muuten investoinnit menevät muihin maihin ja suomalainen työmies joutuu kilometritehtaalle.

Niillä jotka eivät investoi, eivät anna työtä, mutta saavat suuria palkkoja, eli vetävät välistä, ja ahmivat suurimmat palat kansakunnan kakusta, lyhyesti kokoomuksen äänestäjät, ei ole niin väliä, ne pärjäävät kyllä ja heillä on omat asianajajansa, kokoomus.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suomen hallitukselle ja AY-pomoille opintomatka Uruguaihin, ainakin se lupaus, ettää tuomiot on perusteltava,olisi ollut mahdollisuus toteuttaa puolehallituksen tuomiolauselmissa tarkemmin.

Nyt on vaan todettu mustamaalannut puoluetta. Neuvostovastaisuus riitti aikoinaan kuolemantuomioonkin ko. maassa.

Toimituksen poiminnat

Sivut