Petri Kokko Carpe diem

Hallitsematon hallitsija

Valtionvarainministeriön entinen virkamies Raimo Sailas on kirjottanut Kanava-lehdessä mm.

- "Kahden viimeisen hallituksen ohjelma on Suomessa rakennettu katteettoman talousoptimismin ja toiveajattelun varaan."
- "Tässä vaiheessa voidaan jo varmasti sanoa, että hallitusohjelman työllisyys- ja työttömyysastetta sekä valtiontalouden tasapainoa ja valtion valkaantumisen pysäyttämistä koskevat tavoitteet eivät likimainkaan toteudu."
- "Maa huutaa nyt hallitusta, joka hallitsee."

Sailas toteaa lisäksi, että " Ei voi ajatella, että hallitus jatkaisi vaalikauden loppuun jonkinlaisena toimitusministeriönä lykäten ja kärjistäen ilmiselviä ongelmia." Hän toteaa vielä hallituksen olevan päättämätön.

Sailaksen avautuminen ei ole mitään ilosanomaa kenellekkään, ei hallitukselle, eikä kansalaisille, koska Sailaksen vaatimat rakenteelliset uudistukset ovat varmasti rankkaa kamaa.

Tuntuu siltä, että monellakin suunnalla otettaisiin ilolla vastaan ilmoitus, joka laittaisi käyntiin hallituksen eroamisen, sekä tätä kautta uudet vaalit. Käytännössä tähän ei helposti hallituksen toimesta lähdetä, monella varmasti olisi halukkuutta vapauttaa itsensä koko ajan raskaammaksi muuttuvan piinapenkin puristuksesta.

Mutta tämä tarkoittaisi myös sitä, että esim. SDP menettäisi poliittisen valtansa Suomessa mahdollisesti pysyvästi. Poliittinen uusjako voisi olla muutenkin niin suuri, ettei tähän ole hallituksella halukkuutta. Päivän sana on rakennemuutos. Poliittinen rakennemuutos tässä tilanteessa olisi kyllä laatusana, ei mikään kirosana.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pjotr Hadermann

Suomella on kaksi vaihtoehtoa. IMF tai ammattihallitus.

Tuomas Taivasaho

Pitäisi varmaankin valita Sailas rahaministeriksi. ;)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mitäpä se hyövää hallituksen vaihtaminen. Rakennemuutos tarkoittaa käytännössä julkisten menojen leikkauksia eli irtisanomisia, avustusten ja tukien alentamisia jne. Yksityisellä puolella pitäisi saada palkka- ym. kustannuksia pienemmäksi. Kuka poliitikko lähtee näitä ajamaan. Tähän ryhtyminen osoittaisi valtiomies/naistaitoja, mutta samalla myös rankkaa epäsuosiota. Tähän mennessä nähdyn perusteella muutosta ei taida tulla. Kyllä se IMF sitten huolehtii...!

Noiden leikkausten seurauksena ryvetään lamassa ties kuinka kauan. Kotimarkkinat lamaantuvat ja euro on edelleen sama euro. Eurosta lähtijöiksi suomalaisista ei taida olla.

Käyttäjän petri kuva
Petri Kokko

Tähän ns. "rakennemuutokseen" viittasinkin. Kansalaiset ymmärtävät pitkälti sen, että helppoa ei tule olemaan uudella hallituksellakaan, jahka se jonain päivänä ottaa tehtävät vastaan.

Valtiomies/naistaito on siinä, että huonoina aikoina annetaan selkeä signaali siitä, että pyrimme parempaan ihmisten hyväksi. Vaikka tätä ei voida mitenkään verrata aikoihin jolloin mm. Winston Churchill ym. vastaavanlaiset henkilöt olivat vallassa, niin jotain heiltäkin voisi oppia.

Tässä vaan syntyy mielikuva, että poliiittinen ylimystö ajaa laivan täysillä purjeilla karille ketään kuuntelematta. Eli kun uölostulot ovat sitä luokkaa, että perusturvaa ym. ihmisille tärkeitä asioita leikataan
noin vaan ilmoitusluontoisesti. Samaan aikaan posket punottavat suuresta hurmiosta, jotta voidaan julistaa rahojen tyrkkäämisestä jonnekin ties minne.

!990-luvun alkupuolella suomalaista valuuttaa imuroitiin isolla kauhalla muille maille hyvällä tuotolla. Pankkien maksamat talletuskorot olivat aivan omassa sarjassaan moneen sijoitusinstrumenttiin nähden. Nyt taas kauha kauhoo ja tämä raha, joka Suomestakin lähtee tänä päivänä ulos näihin erilasiin vakauttamispaketeihin jne. tuottaa taas jossain jollekkin.

Toimituksen poiminnat

Sivut