Petri Kokko Carpe diem

ILTALEHDEN gallupkysely paikoiksi muunnettuna

ILTALEHTI siis mittasi seuraavanlaiset puoluekannatukset

 

Keskusta 23.6 %

Perussuomalaiset 20.1 %

Kokoomus 17.1 %

SDP 15.5 %

 

Ilman korjauksia laskettuna paikkaluvuiksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa tilanne näyttää tältä:

Keskusta 47 (35) +12
Perussuomalaiset 40 (39) +1
Kokoomus 34 (44) -10
SDP 31 (42) -11
Muut 48 (40) +8

Käytännössä mikäli näillä prosenteilla mentäisiin 2015 kärkinelikko saisi kukin 1-4 lisäpaikkaa näihin laskelmiin nähden (vaalipiirien viimeisimpiä läpimenneitä siis). Muut puolueet saisivat suurinpiirtein saman paikkamäärän mitä heillä nytkin on.

Se on aivan selvää, että Kokoomus ja SDP tulevat olemaan suuria häviäjiä ja tappio voi vielä tästäkin syventyä, tosin jossain se raja tulee vastaan, lienee -15 paikkaa.

Kokoomus ja SDP ovat kannatuksen laskutrendissä, josta ei enää pusketa voitollisiin vaaleihin seuraavan vajaan kahden vuoden aikana. Lopullista piikkipaikan ottajaa ei tässä vaiheessa vielä voida määritellä vaikka ero tällä hetkellä onkin suuri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän petri kuva
Petri Kokko

Anteeksi, sitä kiiressä sattuu. Nyt on korjattu tuohon viestiin oikeaksi.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Uskon kepun piikin vielä tasoittuvan, kuntohuippu tuli väärään aikaan ja ennen 2015 kerkeää Sipilän tuore kasvo vielä kulumaan. Ontto räksytys vastaan kuntauudistusta ilman todellista vaihtoehtoa (oman vallan suojelemiseksi) tuskin kantaa keskustaa maaliin asti.

Ne hallituspuolueisiin pettyneet jotka eivät voi kuvitella äänestävänsä perussuomalaisia, kokevat nyt kepun oljenkorreksi. Mutta kun tulee todellinen vaalipäivä ja pitäisi äänestää niitä oman piirin iki-kepuloitsijoita (ei Sipilää listalla..), äänestyskäyttäytyminen tuskin viime vaaleista niin paljon muuttuu kun tämä kysely kertoisi.

Piepuolueista on uskottavissa, että erityisesti vihr kasvaa vaalipiiriuudistuksen takia. Todennäköinen tulos on molemmista itäisistä yhdistetyistä piireistä 1 paikka, kun ennen neljästä piiristä nolla paikkaa. Vas ja kd lienevät silti liian heikkoja kynnyksen ylitykseen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ryhmä muut lisäisi kannatustaan 8 paikalla. Mikä tai mitkä pienistä hallituspuolueista olisivat voittajia? Vai voittaisivatko kaikki?

Toimituksen poiminnat

Sivut